Новини та ділова аналітика для проактивних

Україна знищила ППО росіян у Євпаторії: як це було

15 вересня 2023 — 08:23
Удар по комплексу ППО «Тріумф» вартістю 1,2 млрд доларів був нанесений дронами та ракетами «Нептун»

Не встигли окупанти оговтатись від того, що Україна повернула під свій контроль бурові платформи в Чорному морі, відомі “вишки Бойка”, як 14 вересня в Криму знову було «гучно».

 Російські Telegram-канали зарясніли повідомленнями про те, що над Євпаторією летять безпілотники. Окупантам навіть довелося задіяти ППО. Про те, що в Євпаторії щось вибухає, повідомили спочатку місцеві жителі, натреновані на те, що вибухи - це ППО. При цьому місцеві при перших вибухах припустили, що не виключено потрапляння по російській ППО. Як усе було насправді – розповідаємо у матеріалі.

Після перших вибухів вранці 14 вересня пролунали й інші.

Незабаром місцеві все таки не стрималися і виклали в мережі відео з місця «бавовни». А потім почали писати, що вибухи, мабуть, пролунали в районі Заозерного, жалілися на те, що від вибухової хвилі у багатьох «будинки ходили ходуном», що «найяскравіший» вибух пролунав о 05:40. Його чули в районі населених пунктів Заозерне та Затишне.

Звісно, окупанти спочатку заперечували, мовляв, близько 05.30 росППО нібито знищила цілих «11 українських безпілотників літакового типу над Кримом».

При цьому місце, куди потрапили безпіотники, які нібито були збиті російською ППО, виявилося досить злачними — там розташована станція з радіоелектронним куполом діаметром близько 30 метрів. Також там знаходиться РЛЗ «Оборона». Трохи далі розташований радіотелескоп П-400 (РТ-32). Діаметр його тарілки – 32 метри. Він повинен замінити РТ-70 на випадок, якщо він матиме неполадки.

Крім того, в районі «бавовни» окупанти розміщували ЗРК С-300 та С-400. Про це стало відомо після того, як про розміщення комплексів повідомив один із туристів. Він зробив знімки на їх тлі минулого року.

tur_1.jpg

                                      Російський турист на тлі "Тріумфу" під Євпаторією в минулому році 

Реакція України

В ОК "Південь" були не багатослівні, коментуючи ситуацію в Євпаторії.

«Можливо, і знаю, але поки що зарано. Потрібно насолодитися процесом. Ви маєте рацію: зосередження військових об'єктів, наявність поруч аеродрому. Все це говорить про те, що робота виконується абсолютно планова. Цілі законні, цілі військові, "бавовна" цвіте», - сказала речник ОК «Південь» Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вже вдень 14 вересня стало відомо, що українські спецслужби насправді будували унікальну операцію. Їм вдалося знищити російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 млрд. доларів.

«Спочатку безпілотники СБУ вразили "очі" комплексу – радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій підрозділи ВМС двома крилатими ракетами «Нептун» вдарили по пускових комплексах С300/400 «Тріумф», - розповіло РБК-Україна джерело у спецслужбах.

str.jpg

При цьому в "Страткомі" уточнили, що "вранці вдалося вдарити за місцем розташування ворожих ракетних комплексів "земля-повітря" в районі Євпаторії в тимчасово окупованому Криму".

ooo.jpeg

Незабаром аналітик OSINTtechnical в Х (колишній Twitter) показав супутникові знімки з геолокацією російського комплексу ППО «Тріумф» у Євпаторії.

Що відомо про «Тріумф»

С-400 «Тріумф» - російський зенітний ракетний комплекс (ЗРК), зенітна ракетна система великої та середньої дальності.

Прийнята на озброєння 28 квітня 2007 року. На 2021 рік понад 70% зенітних ракетних полків ВКС РФ переозброєно на системи С-400.

"Тріумф" - найменування експортної версії. Контрактна вартість одного дивізіону із чотирьох машин зенітного ракетного комплексу С-400 близько 1,25 млрд. дол., або понад 115 млрд. руб.

На думку західних аналітиків, С-400 поряд з такими системами, як ОТРК "Іскандер" та береговими протикорабельними комплексами класу "Бастіон", відіграє ключову роль у новій концепції ЗС Росії, відомої на Заході як "Зона заборони доступу", яка полягає в тому, що війська НАТО не можуть перебувати і пересуватися в радіусі дії систем забороненої зони A2/AD без ризику заподіяння їм неприйнятної шкоди.