Новини та ділова аналітика для проактивних

Новий міністр оборони Рустем Умєров: що про нього відомо

11 вересня 2023 — 11:55
Він зайняв крісло Олексія Резнікова, який був керівником Мінборони з 2021 року

6 вересня Верховна рада 338 голосами призначила голову Фонду державного майна (ФДМУ) Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України. Він зайняв крісло Олексія Резнікова, який був керівником Мінборони з 2021 року.

Міжнародні зв’язки

Умєров має дуже гарні зв’язки з міжнародними партнерами. Саме це стало однією з вагомих причин його призначення на цю посаду.

«Наступнику (Резнікова, - ред.) Рустему Умєрову, якого я також знаю вже кілька місяців, потрібно буде спочатку відновити ці зв'язки. Але він уже й сам багато був за кордоном. Він провів багато переговорів у США. Він був у Німеччині. Наскільки я знаю, він уже зустрічався з багатьма політиками. Це той, хто вже має дуже хороші контакти», - так описав Умєрова заступник головного редактора BILD Пауль Ронцхаймер.

Крім того, як пишуть ЗМІ, у Умєрова «добрі людські відносини з керівниками» багатьох держав, зокрема Туреччини, Саудівської Аравії та інших.

«Його поважають в арабських країнах, він може легко домовитися про зустріч із будь-ким», - розповідав Forbes нардеп з керівництва «Слуги народу» у вересні 2022 року. Інший співрозмовник видання, близький до Офісу президента, зазначав, що новий міністр має налагоджені контакти з країнами ЄС та США, оскільки постійно спілкувався з посольствами та міжнародним бізнесом у справах ФДМУ.

У березні 2023 року Умєров супроводжував першу леді Олену Зеленську під час візиту до ОАЕ, а у травні - президента Володимира Зеленського під час візиту до Саудівської Аравії.

Гарний перемовник та «товариш по нещастю» Абрамовича (?)

Питаннями обміну полоненими, зокрема політв’язнями з Криму, Умєров почав займатися з 2014 року. На його рахунку участь в обміні заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу  Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза в жовтні 2017 року.

Крім цього, навесні 2022 року під час російського вторгнення вын входив до складу української делегації на кількох етапах переговорів із Росією.

У вересні того ж року Умєров був учасником масштабного обміну українських «азовців» на кума російського президента Володимира Путіна Віктора Медведчука. Тоді вдалося повернути 215 українських військових та віддати РФ олігарха та понад 50 окупантів.

За даними The New York Times, Умєров був ключовим переговорником від України на мирних переговорах з російськими дипломатами в перші місяці війни і був однією з кількох людей, у тому числі російського олігарха Романа Абрамовича, який, як повідомляється, страждав від симптомів, пов'язаних з отруєнням, безпосередньо перед переговорами у Стамбулі у березні 2022 року.

Позиція по Криму

Вважається, що президент Володимир Зеленський, призначенням Умєрова, який є кримським татарином, зафіксував тверде рішення повернути Крим. На це вказує, зокрема, діяльність новопризначеного міністра з цього напрямку.

Так, у 2020 році Умєров увійшов до робочої групи РНБО з розробки стратегії деокупації Криму. У грудні 2020 року став співголовою ініціативи "Кримська платформа".

«Окрім фінансової хватки, призначення Умєрова означатиме глибшу інтеграцію кримськотатарської громади в процес прийняття рішень у Києві. Це також чітко свідчить про непохитну рішучість України повернути Крим», - підтверджують наміри щодо деокупації півострова журналісти Politico.

Факти про Умєрова

  • 41 рік;
  • кримський татарин та мусульманин, з 2007 року радник Мустафи Джемілєва;
  • був депутатом від «Голосу» з 2019 по 2022 рік;
  • 8 років працював к компанії life:), на посаді голови ФДМУ йому вдалося отримати від малої приватизації 5,2 млрд грн;
  • знає п’ять мов;
  • одружений, має трьох дітей.